Cydr jabłkowy – przygotowanie

Cześć Ekoamatorzy

Na naszej działce właśnie rozpoczął się sezon na jabłka, w tym roku jest ich naprawdę dużo, więc oprócz zwykłych przetworów takich jak: kompoty, dżemy, musy czy soki postanowiliśmy spróbować zrobić domowej roboty cydr jabłkowy.

Zanim jednak przejdziemy do jego wytwarzania, to najpierw musimy coś o nim wiedzieć tak więc zacznijmy od tego czym tak właściwie jest owy cydr.

Cydr, to inaczej jabłecznik– napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek bez dodatku cukru, o wyglądzie od mętnego po klarowny, i zawartości alkoholu 1,2–8,5%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację w sposób zbliżony do produkcji wina.

Ciekawostka: Cydr wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą ze skórki z jabłek, dlatego tak ważne jest, żeby ich nie obierać. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów i fenoli. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu.

Do wytworzenia cydru potrzebne nam będą takie same rzeczy jak przy winie, a więc: gąsiorek z rurką fermentacyjną, specjalistyczne drożdże, pożywka dla drożdży (nie cukier), jabłka, rurka do zlania i oczywiście czas.

Skoro już wiemy czym jest cydr, dlaczego warto go pić i co nam będzie potrzebne możemy przejść do jego przygotowania:

Najważniejszą rzeczą do zrobienia jest dokładne wymycie i wyparzenie gąsiora by był sterylny i by żadne zanieczyszczenia nie zaśmieciły nam przyszłego produktu.

Kolejnym krokiem jest umycie i pokrojenie jabłek, a następnie wyciśnięcie z nich soku w sokowirówce i wlanie go do gąsiora.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie dodajemy pożywkę i przelewamy do soku, a następnie zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w bezpieczne miejsce na 5-7 dni.

Po tym czasie cydr zlewamy znad osadu, gąsior myjemy i przelewamy cydr z powrotem pozostawiając na  2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.

Ostatnim krokiem jest przelanie gotowego produktu do butelek i gotowe możemy pić.

Smacznego 🙂 

Napisz komentarz