Cześć ekoamatorzy.
Zero waste brzmi świetnie kompostowanie trochę gorzej, jednak kompostowanie jest jedną z ważniejszych rzeczy podczas prowadzenia ogrodu.
Dzięki założeniu kompostownika w prosty sposób pozbędziemy się wszystkich organicznych odpadków zarówno resztek kuchennych jak i tych ogrodowych, a w zamian uzyskamy ziemię bogatą w mikroelementy i składniki odżywcze na której wszystko pięknie rośnie.
Wielkość kompostownika zależy od wielkości ogrodu ale zawsze lepiej mieć nieco większy niż za mały. Kompostowniki są też z różnych materiałów, mogą być: z palet, drewniane, plastikowe, metalowe lub murowane i tylko od was zależy jaki chcecie mieć.
Na naszej działce znajduje się ręcznie robiony drewniany, który jest przewiewny a dzięki wyciąganym deskom łatwo dostać się do niżej położonej już przekompostowanej warstwy. Jest on zamiennikiem starego murowanego, który teraz służy jako podwyższona grządka.
Na samym dole kompostownika rozłożyliśmy karton, który ma służyć dżdżownicą do pozyskiwania celulozy by mogły się rozmnażać. Posiadamy też mniejszy wermikompostownik w fazie testów.
I to by było na tyle w dzisiejszym poście. Cześć 🙂